Мальви, гліцинії та альтанки: гімназійний проєкт паркової зони «Оаза» здобув друге місце всеукраїнського конкурсу

Днями відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл», завданням якого було вивчення історії зеленого будівництва й садово-паркового мистецтва в Україні, створення нових парків, лісопарків, скверів та інших об’єктів, вирощування посадкового матеріалу та оформлення відповідних проєктів.

Участь у конкурсі взяли представники шкіл із різних регіонів України, зокрема й гімназисти.

Учні 10-В класу разом з учителем біології Юрієм Сумським розробили проєкт паркової зони під назвою «Оаза». За цю роботу команда гімназії виборола друге місце всеукраїнського конкурсу.

Як зазначають розробники, сад «Оаза» – це не просто шкільний проєкт. Це місце, яке учні любитимуть більше, ніж будь-який інший сад у Черкасах. Це місце, де можна відпочити від стресу, життєвих та повітряних тривог, розслабитися та насолодитися природою, поспілкуватися з друзями. Завдяки саду діти більше дихатимуть свіжим повітрям, а не сидітимуть у задушливих шкільних кабінетах.

Для реалізації проєкту вже обрали й локацію на території гімназії.

Важливою основою проєкту є філософія їнь та ян. У межах розробки це стане гармонійним поєднанням приємного з корисним – відпочинку й навчання.

Тож під час опрацювання проєкту учні гімназії разом з учителем реалізували низку важливих етапів. Визначали кислотність ґрунту, здійснювали виміри ділянки, продумували, що має бути розміщено в саду, опрацьовували різні зони – із рослинами, гойдалками, альтанками, розробляли схему, 3Д-проєкт. Із рослин для «Оази» обрали гліцинію, червону сливу, мальву, гортензію, клен, бирючину.